24 saatlik pH monitorizasyonu (asit ölçümü)

24 saatlik pH monitorizasyonu (asit ölçümü)

 

24 saatlik pH monitorizasyonu, yemek borusuna geri gelen asidik mide içeriğinin miktarını, yemek borusuna etkisini, ciddiyetini ve yakınmalarla ilişkisini kaydeden bir yöntemdir. Reflü tanısında büyük önem taşır. İnce bir kateter yemek borusuna, manometri ile yeri saptanmış olan yemek borusu alt ucunun 5 cm üzerine yerleştirilir. İki uçlu kateter kullanımında hem mideden hem de yemek borusundan ölçüm yapılır. İstenirse iki uçlu kateterin alt ucu daha yukarı yerleştirilerek yemek borusu üst ucundan da ölçümler alınabilir; bu sonuçlar reflünün boğaz ve akciğer sorunlarını tanımada yardımcı olur. Kateterin dışarıdaki ucu küçük bir kayıt cihazına bağlanır. Bu cihaz yemek borusundaki pH veya asit düzeyini 24 saat boyunca kaydeder. Sonuçlar doktor tarafından değerlendirilerek reflü ataklarının fiziksel aktivite, yemek, göğüs ağrısı, göğüs kemiği arkasında ağrı ile ilişkisi araştırılır.

Asit ölçümünün reflü tanısında önemli bir yeri vardır. Yemek zamanı, yatağa uzanılan saatler veya uyku saatleri ve göğüste yanma hissedilen dönemlerdeki aktiviteleri kaydeden bu işlem sırasında yerleştirilen kateter nefes alma, konuşma ve yemek yeme gibi fonksiyonlarda ciddi bir aksamaya yol açmaz. Hastanın bu alet nedeniyle günlük alışkanlıklarını değiştirmemesi önemlidir. Aksi takdirde test yanlış sonuçlar vermektedir.

24 saatlik pH monitorizasyonundan 5-10 gün önce mide asit salgısını baskılayan ilaçlar ve antiasitler kesilmelidir. Kullanılan ilaçlar mutlaka doktora bildirilmelidir.

Test öncesi, test sonrası ve ölçüm işlemleri sırasında doktorunuzla bağlantıda olunuz.

Testten önce

Eğer ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza bildiriniz.

Doktor başka türlü önermediyse, mide asit salgısını baskılayan ilaçlar veya antiasitler testten 5-10 gün önce kesilmelidir. Hasta kullandığı tüm ilaçların testin sonucunu etkileyip etkilemeyeceğini doktora danışmalıdır.

Hastanın burnu lokal anestezik sprey ile uyuşturulur ve kateter yerleştirilir. Başlangıçta birkaç dakika süren hafif bir rahatsızlık olabilirse de manometri kateterinden daha ince olan bu kateter rahatlıkla tolere edilebilir. Kateter yerleştirildikten sonra nefes alma, konuşma ve yemek yeme konusunda anlamlı bir aksama olmaz. Bazı hastalar işlem sırasında hiç yatmamakta veya sürekli yatmakta, bazen yemek yememekte yani normal günlük yaşantılarını değiştirmektedirler. Bu nedenle test yanlış sonuçlar vermekte ve boşa emek-zahmet verilmektedir. Kişi test sırasında günlük hayatına devam etmelidir. Kayıt cihazı belde taşınabilecek boyutta olup günlük yaşantıyı etkilemeden her yere gidilmesine izin verir. Ancak bu şekilde doktor, günlük yaşantı ile yemek borusundaki olayların ilişkisini anlayabilir. Test sırasında günlük aktiviteleri kaydetmek çok önemlidir. Bu, cihazın üzerindeki düğmelere basarak yapılır. Yemek zamanı, yatağa uzanılan saatler veya uyku saatleri ve göğüste yanma hissedilen dönemler için 3 farklı düğme vardır.

Ek olarak, bu zamanların ve cihaza kaydedilmesi mümkün olmayan diğer yakınmaların da yazılabilmesi için hastaya bir form verilir. Gösterildiği şekilde cihazın düğmeleri kullanılır. Test sırasında cihazın pili çıkarılmamalı ve cihaz ıslatılmamalıdır (duş alınmamalıdır), aksi takdirde işlem kesintiye uğrar ya da sonlanır.

Testten sonra

Test bitiminde kateterin çıkarılması için hastaneye gidilir. Doktor kayıt verilerini analiz için bilgisayara yükleyerek durumu değerlendirir ve sonuç raporunu düzenler.


by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *