Belek
Yüzmeyi, güneşlenmeyi ve golf sporunu sevenler için Antalya’nın 40 kilometre uzağındaki modern tatil merkezi Belek, kusursuz olanaklar sunuyor. Planlı yerleşim gösteren turizm yatırımları Belek’i modern bir tatil merkezi haline getirmiş. Ekim ayı başı ve mayıs sonuna dek yüksek sezon yaşayan golf tesisleri Belek’te çok popüler.

Kurşunlu Şelalesi
Kurşunlu Şelalesi, Antalya bölgesinin sahip olduğu irili-ufaklı pek çok piknik alanı ve şelale arasında, bitki zenginliği yönünden en dikkat çekici olanı. Kurşunlu Şelalesi size Antalya bölgesindeki diğer şelaleler kadar büyük ve şaşırtıcı gelmeyebilir. Ancak bu küçük şelale etrafındaki piknik alanı ve şelaleden inen suyun akıp gittiği küçük bir derenin kenarında yer alan yaya gezinti yolu, bitki zenginliği yönünden önem taşıyor. Bu güzel ve ilginç şelaleye, hemen yanındaki piknik alanının kuzeybatısında yer alan merdivenlerden inilerek ulaşılıyor. On metre kadar yükseklikten düşen su, aşağıda küçük bir gölcük oluşturuyor. Bu küçük gölün batı yönünde çevre düzeni çalışmaları sırasında restore edilmiş bir su değirmeni mevcut. Mevsimine göre, etrafı sık yeşilliklerle sarılmış bu küçük gölde, tatlı su kaplumbağaları, yengeçler ve balıklar yaşıyor. Gölden güneye akan suyun oluşturduğu küçük derenin kıyısını izleyen gezinti yolu, sizi bitkiler dünyasına götürüyor. Patika yol üzerindeki binlerce çeşit bitki etrafınızda adeta bir duvar oluşturuyor. Su üzerindeki başlarını sudan zarifçe çıkarmış nilüfer çiçekleri ise adeta insanı büyülüyor.

Kurşunlu Şelalesi size Antalya bölgesindeki diğer şelaleler kadar büyük ve şaşırtıcı gelmeyebilir. Ancak bu küçük şelale etrafındaki piknik alanı ve şelaleden inen suyun akıp gittiği küçük bir derenin kenarında yer alan yaya gezinti yolu, bitki zenginliği yönünden önem taşıyor
Düden Şelalesi
Antalya bir sular şehri. Özellikle tarlaların suya en çok ihtiyacı olduğu yaz ayları hariç, falezlerden sular fışkırıyor.
Bunlardan en ünlüsü de Düden Şelalesi. Düden şelalesi iki kez harikalar yaratıyor. Birincisi Lara Plajı yolunda. Burada Düden Suyu büyük bir gürültü ile 50 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülüyor. Düden suyunun Antalya’nın 15 kilometre kadar kuzeyinde “Düdenbaşı Şelalesi” denilen diğer bir çağlayanı bulunuyor. Çağlayanın arkasına doğru uzanan bir de mağara mevcut. Mağaranın oyuklarından, Düden Çağlayanı’nı bambaşka algılıyor, günün yorgunluğunu atıyorsunuz.

Yöresel tatlardan dünya mutfaklarına…
Antalya, yöresel yemekleri ile ünlü. Öyle ki değişik malzemelerle yapılan birçok özel yemeği bulunuyor. Taratorlu piyaz, laba, hibeş, saç kavurması, tandır kebabı, Arap kadayıfı… Bu arada reçelleri de unutmamak gerekir. Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve benzeri narenciye ürünlerinin yanında, patlıcan, karpuz ve incirden de yapılan pek çok reçel çeşidi bulunuyor. Akdeniz’in bu güzel kentinde deniz ürünlerin ise tadı bir başka güzel… Taze balıkların, ahtapotun, kalamarın ve midyenin lezzeti bile alıştığımızdan çok farklı… Bir turizm başkenti olma yolunda hızla ilerleyen Antalya’da Fransız mutfağından, Çin mutfağına kadar değişik mutfakların incelikli örneklerini bulmak mümkün. Antalya geceleri de epey renkli geçiyor. Gece kulüpleri, yat limanı lokantaları, Konyaaltı’ndaki restoranlar ve lüks otellerin yanı sıra; Kaleiçi’ndeki yan yana sıralanan bar ve kafeler değişik eğlence alternatifleri sunuyor. Hareketli geçen bir günün yorgunluğunu atmak için yapabileceğiniz en iyi şey, akşam serinliğinde Kaleiçi kafelerinde oturup soğuk birşeyler içmek olabilir. Dev çam ağaçları altındaki fıskiyeli ve süs havuzlu bahçede bir semaver sipariş verip, hararetinizi giderebilirsiniz. Burada içeceğiniz nefis demli çayın tadını unutamayacaksınız. Tek tük de olsa palmiye ağaçları altında keyifle nargile fokurdatanlara rastlıyorsunuz. Akdeniz’in leziz deniz ürünleri, şiş köfteler, şakşuka, acılı ezme, humus ve haydari gibi mezeleriyle ünlü Antalya’da, hemen her yerde ızgara alabalık, gözleme çeşitleri ve minik acılı turşu bulmak mümkün.
Antalya Mutfağı, bölge ürünlerinin şekillendirdiği bir yapıya sahip. Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates, salatalık, biber, taze fasulye, kabak ve patlıcan en çok elde edilen ürünler. Zeytinciliğin de yapıldığı sıcak iklimli Antalya’da, sebze-meyve ağırlıklı bir mutfak göze çarpıyor.

Akdeniz’in alışveriş kenti
Türkiye’deki en önemli turizm merkezi olan Antalya, kente gelen turistlerin her tür ihtiyacına cevap verebilecek modern alışveriş merkezlerine sahip.
Dünya çapında markaların yer aldığı lüks butiklerin, çok katlı alışveriş merkezlerin yanı sıra yerel ürünlere yer veren mütevazı dükkanları da bulabilirsiniz Antalya’da. Yörenin kök boyası ile boyanan “Döşemealtı halıları” da çok ünlü. Karain Mağarası’nın da bulunduğu geniş bir bölgeye Döşemealtı deniyor ve burası Antalya bölgesinin en eski el sanatları merkezi olma özelliği taşıyor. Günümüzde Antalya’nın en önemli el sanatlarından olan dokumacılık, Yörüklerin göçebe yaşayışının bir parçası.
Döşemealtı Halıları
Antalya’da yalnız göçebeler değil, köylüler de dokumacılıkla uğraşıyor. Döşemealtı, Türkiye’nin en çok tanınmış ve yüzyıllar boyu motifleri en az değişime uğrayan halıları.
Yaklaşık 1 buçuk-2 metre boylarında yapılan bu halıların ana renkleri lacivert, bordo, yeşil, kırmızı ve beyaz. Renklendirmede kullanılan kök boyaların elde edilişi kuşaktan kuşağa geçmiş, ancak son yıllarda unutulan bazı bitki boyalarının yerini sentetik boyalar almış. Döşemealtı halılarının Halelli, Toplu, Kocasulu, Dallı, Mihraplı, Akrepli ve Terazili Toplu olmak üzere yedi değişik zemin kompozisyonu bulunuyor.
