Pazar yeri
Guaş boya kullanarak bu pazar yerini resimlemek oldukça eğlenceli bir çalışma olacak. Hem opak renkler, hem de hızlı fırça darbelerini birlikte kullanacaksınız.

Bu karmaşa içindeki pazar yeri manzarası guaş boya ile resimlendi. Sulu çalışılmış arka planı, alış veriş yapanları ve dükkan sahiplerini en iyi biçimde gösteren bir boyadır guaş boya. Boyanın serbestçe kullanılması ve detaylara fazla önem vermeden çalışma, nesnelerin daha da dinamik görünmesine yol açıyor.
Guaş doğal olarak opak bir boyadır: kalın bir şekilde kullanıldığında, üstteki renk daima alttaki rengi bastırır. Fakat, guaşın su ile inceltilip ince bir tabaka halinde uygulanması da mümkündür. Ancak, içindeki boya maddesine bağlı olarak (pigment), guaş uygulamalar içinde zerrecikler görülebilir ve sulu boyaya kıyasla bazı renkler tebeşirimsi bir hava taşır.
Gölge üzerine ışık
Sulu boya ile açık renkten başlayıp koyuya doğru çalışabilirsiniz, ancak guaş için tam tersi de mümkündür. Bu örnekte, ressam arka plandaki koyu tonları resmin başında çalışmış. Soluk, opak ten renkler daha sonra, koyu arka plan üzerine bindirilmiş. Benzer bir şekilde, saf beyaz parlaklıklar da resmin sonunda uygulanmış. Parlak renkli meyveler de son aşamalarda renklendirilmiş.
Meyvelerin ve iki ana karakterin olduğu ön plan yukarıda verilmiş fotoğraf referans alınarak resimlendi. Kompozisyonun geri kalan bölümü için hayal gücüne bağlı olarak çalışıldı, bazı detaylar için tatilde çekilmiş enstantaneler veya dergilerdeki fotoğraflardan (tütüncü dükkanı gibi) referans alındı.
İnsanları kalabalık halde resmederken detaylara önem vermeniz gerekmez. Figürleriniz, basit lekelerden oluşabilir. Figürlerin orantısını iyi belirlemeniz kaydıyla resmin her elemanı güzel görünecektir.

MALZEMELER
300 gr sulu boya kağıdı, 41×51 cm ebatlarında
Grafit kalem
8 renk guaş boya:
Vandyke kahverengisi,
Sarı ochre, Limon sarısı, Cadmium oranj, Burnt umber, Ultramarine,
Cadmium kırmızısı,
Titanyum beyazı
Fırçalar: 25 mm yassı; 4 v6 numara yuvarlak; 6 numara yassı
Palet
1 Minimal bir eskiz çalışın Grafit kalem kullanarak, pazar yeri ve insanların bir eskizini yaparak başlayın. Resmi, neredeyse minimum seviyesinde tutun, her bir insanı basit kontür ve oval kafa gibi eskiz şekilde resimleyin.

2 Ana gölgeyi yerleştirin Çok sulandırılmış Vandyke kahverengisini 25 mm’lik uzun yassı fırça ile, standların olduğu bölgenin altındaki koyu alanları oluşturmada kullanın. Şu an için, insan figürlerine dokunmayın ve boyanmamış beyaz şekiller olarak bırakın.

3 Arka planı boyamaya başlayın Arka plana ve ön plandaki boş alana, sulandırılmış sarı ochre uygulayın. Bu sıcak renk beyaz kağıdın parlaklığını bastıracak ve sonraki renkler için nötr bir ton oluşturacaktır. Resmi kurumaya bırakın.

4 İnsanlara kontür atın Yuvarlak 4 numaralı fırçayla Vandyke kahverengisi ile başlıca figürleri kontürle oluşturun. Aynı rengi kullanmaya devam ederek, saç ve elbise gibi küçük alanlara ton atın.

Koyu kıvamda kullanıldığında beyaz guaş boya, resimdeki en parlak renkleri bile bastırmak için yeterli derecede opak olacaktır. Cadmium kırmızısı (üstte), limon sarısı (ortada) ve cadmium oranj (altta) üzerinde görüldüğü gibi.

Cadmium turuncu (üst), cadmium kırmızı (orta) ve sarı ochre (alt) renkler su ile karıştığında şeffaf bir yapıya dönüşürler.

5 Portakal ve limon renklerini boyayın Yassı 6 numaralı fırçayla turunçgil sınıfına giren meyveleri, limon sarısı, sarı ochre ve cadmium oranj karışımı ile dağınık darbelerle boyayın.

6 Gölgeyi kuvvetlendirin Vandyke kahverengisi ile biraz burnt umber ve ultramarine karıştırarak tentelerin altındaki gölgeler için koyu tonları geliştirin. Bu koyu karışımı, kalabalığın üst ucuna dek getirin, uzakta görünen figürlerin kafalarının etrafını dağınık darbelerle boyayın.

7 Binalar üzerindeki özellikleri ortaya çıkarın Yuvarlak 4 numaralı fırçayı alın ve sarı ochre içine biraz cadmium kırmızısı ve cadmium oranj karıştırarak gül rengi bir karışım elde edin. Bu karışımla, arka plandaki pencereleri, tenteyi ve yazıları biraz su eklenen darbelerle ortaya çıkarın.

RESMİ GELİŞTİRİN
Pazar yerindeki yerleşimi bitirdiğiniz için, kalabalık üstünde çalışmaya başlayabilirsiniz. Ten rengi ve parlak renklerle boyanmış elbiselerle, insan figürlerine canlılık kazandıracaksınız.
8 Elbiseleri ekleyin Sarı ochre içine biraz cadmium kırmızısı katarak baskın bir renk elde edin ve 6 numaralı yassı fırça ile arka plandaki insan figürlerinin bazılarını boyayın. Kompozisyonun merkezinde birkaç figür seçin ve bu figürlere parlak cadmium kırmızısı ile giydirin. Beyaz gömlekleri ve ceketleri boyamadan bırakın.

9 Elleri ve yüzleri ekleyin Sarı ochre ve titanyum beyazına biraz cadmium kırmızısı karıştırın ve bu karışımı, 6 numaralı yuvarlak fırça ile ten renkleri için kullanın. Detaydan kaçınmayı unutmayın. Ön planda görülen yüzler ve eller sadece geniş renk darbelerinden oluşmuştur.

10 İnsan figürlerini geliştirin Uzaktaki kafalar için, rastgele birkaç noktasal ten rengi kullanın. Vandyke kahverengi ve ultramarine karıştırarak nötr bir karışım hazırlayın ve bunu arka plandaki figürlerin parlak beyazındaki tonu kırmak için kullanın. Aynı karışımı, ön planda görülen iki karakterin elbiselerindeki kat yerlerini ve gölgeleri ortaya koymak için kullanın.

11 Meyveleri tanımlayın Turunçgil meyvelerin üstünde, 4 numaralı yuvarlak fırça ile gölgeler oluşturun. Sağdaki portakallara burnt umber ve cadmium kırmızısı karışımıyla kontür atın; limonların üzerindeki gölgeler ise burnt umber ile kullanın.

Yaratıcılığınızı Kullanın Arka plan ışığı
Benzer bir pazar yeri manzarasını ressam, güneş ışığı doğrudan kalabalık üzerinden, arkadan gelirken çalışmış. Kuvvetli ışık altındaki figürler basit silüetler halinde çizilmiş ve resmin ön planı boyunca koyu, uzamış gölgeler görülüyor. Tenteler, figürlerin kafası üzerinde desenler oluşturuyor.

İLERİ AŞAMALAR
Pazar yeri ve insanlar oluşturuldu ve bu noktada resim görsel anlamda bitmiş sayılabilir. İnsanlar ve meyveler üzerinde son rötuşlarla ve birkaç ışık ekleyerek resim tamamlanmış olacak.
12 Mavi kutu boyayın Tek bir meyve kutusunu ultramarine ile boyayın. Bu, önemli göz alıcı mavi dokunuşla bitişiğindeki portakal ve sarılar canlanacak.

13 Gölgeleri kuvvetlendirin Meyve standlarının arkasındaki gölgeleri kuvvetlendirmek için burnt umber kullanın. Ellere ve yüzlere gölgeler ekleyin ve fazla detay vermeden yüz hatlarını ortaya çıkarın.

Ünlü Ressamların Fırçalarından V
Jan Brueghel (1568-1625) Köy Pazarı
Flaman ressam Jan Brueghel’in bu pazar manzarasında seyirciyi uzun süre oyalayacak kadar karmaşa ve hareket var. Köylüler kendi işlerine bakıyor veya gruplar halinde ayakta durup çene çalıyorlar; her bir figür özel duruşu ve dikkat çekici elbisesi ile ayrı bir birey olarak resimlenmiş.
Gerçekten de, orta uzaklıktaki figürler ön planda görülenler kadar detaylı ve titizlikle çizilmiş; ancak orta uzaklıktakilerin yüz hatları arka plana doğru gittikçe iyice belirsiz hale geliyor, hatta kayboluyor. Koyu kontürler, boyanmış her bireyi tanımlamakta ve kalabalık içinde kaybolmasını önlemekte.

Yolun diyagonal hareketi daha hareketli alt bölümü sakin olan üst bölümden ayırıyor.
Kalabalığın etrafına noktalar halinde serpiştirilmiş kırmızı giysiler, diğer giysilerdeki nötr koyuluklara canlılık katmaktadır.
14 Ten renklerini ekleyin Titanyum beyazına biraz sarı ochre ve cadmium kırmızısı katın ve soluk ten rengi elde edin; bu rengi, ön planda görülen figürlerin el ve yüzlerine parlaklık eklemek için kullanın. Elbiselerin bazılarını kuvvetlendirmek ve tentelerin destek direkleri için beyaz renk kullanın.

15 Son rötuşları ekleyin Son olarak, cadmium kırmızısı, titanyum beyazı ve biraz da burnt umber karıştırarak kirli pembe elde edin ve insanların saçına parlaklık eklemek için kullanın. Arka planda görülen figürlerin yüz hatları için vandyke kahverengisinden noktalar oluşturun. Arka plandaki figürleri birkaç beyaz fırça darbesiyle açın ve portakalların parlak kısımları için de, yine beyaz kullanın.

TAMAMLANMIŞ RESİM

A Belirleyici fırça darbeleri
Arka plandaki eskiz haldeki figürler, birkaç canlı fırça darbesi ve sadece birkaç guaş renk ile oluşturuldu.
B Arka plan boyası
Arka plandaki binalar üzerine, sıcak güneş ışınlarının izlenimini vermek ve kompozisyona uzaklık ve derinlik duygusu kazandırmak için ochre rengi kullanıldı.
C Opak gölgeler
Tenteler altındaki koyu ton için, kuvvetli opak guaş kullanıldı; bu ton daha açık ve parlak figürlerle kontrast oluşturdu.