Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi

MUNZUR VADİSİ


Karasu ve Murat çöküntüsü alanları arasında yükselen Munzur Dağları’nın jeolojik yapısı volkanik ve tortul kayaçlardan oluşuyor.

Munzur Vadisi’nde tepeler ve yamaçlar meşe ormanları ile kaplı. Tabanında ise ceviz, kızılağaç, dişbudak, karaağaç, çınar, kavak, söğüt ve çalı türlerinden meydana gelen zengin bir bitki örtüsü görülüyor. Parkta görevlilerden izin alınarak kamp, piknik, sportif balık avcılığı, yürüyüş ve dağcılık yapılabiliyor.

Tunceli’ye 8 km. uzaklıkta.

GİRVELİK ÇAĞLAYANI


Girlevik Çağlayanı, doğal güzelliği ile ünlü bir piknik alanı. Suyun donmasıyla oluşan sarkıtlarda buz ve kaya tırmanışına da olanak veren çağlayan, coşkuyla akan gür suları ve yeşil dokusuyla cennet gibi bir doğa parçası.

Erzincan’ın 29 km. güneydoğusunda yer alıyor.

OTLUKBELİ GÖLÜ/LAKE


Otlukbeli Gölü’nün en önemli özelliği, oluşum açısından dünyada tek oluşu. Göl, bu özelliğinden dolayı doğal anıt olarak nitelendiriliyor. Doğal sit alanı ilan edilmiş, koruma altında.


Otlukbeli  ilçe merkezinin 6 km. kuzeybatısında bulunuyor.


PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ


Ülkemizdeki en uzun kayak pistine sahip Palandöken’de Ejder Pisti’nin uzunluğu 7200 metre. Dağda çeşitli pistlerle bağlantılı, farklı zorluk derecelerinde toplam 20.000 metrelik kayak alanı bulunuyor.

Uluslararası standartlara uygun bir kış tatil merkezi olan Palandöken’e Erzurum havaalanından 15 dakikada ulaşılıyor.

TORTUM ÇAĞLAYANI


Tortum Gölü’nün son kısmında, Tortum Çayı’nın 48 m. yüksekten düşmesiyle oluşan çağlayan, dünyanın en büyük çağlayanlarından biri olarak kabul ediliyor. Çağlayan, vadideki bir dağın heyelan sonucu çayın önünü kapatmasıyla meydana gelmiş.

Erzurum’a 120 km. uzaklıkta.


SARIKAMIŞ KIŞ SPORLARI MERKEZİ




Kış sporları ve kış turizmi bakımından Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olan Sarıkamış, 2200-2900 m. yüksekliğinde bir plato üzerinde yer alıyor. Doğal güzelliği ve modern kayak tesislerinin yanı başında açılmaya başlayan oteller Sarıkamış’ın önemli bir turizm merkezi olmasını sağlamış. Sarıkamış’ta kayak için en uygun zaman 20 Aralık-20 Mart tarihleri arası.


AĞRI DAĞI



Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı (5165 m.), Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un Gemisi’ne ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağ.  Bu  yönüyle dini açıdan çok özel olan dağ, düz bir arazide aniden yeryüzünden göğe doğru yükselen heybetli görünümü, yazın bile karlı dorukları, bitki örtüsü ve barındırdığı hayvan türleri ile son derece etkileyici.


NEMRUT DAĞI VE KRATER GÖLLERİ


Bitlis’in kuzeyinde, Tatvan ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve yüksekliği 2935 m. olan Nemrut Dağı, volkanik bir dağ. Nemrut Dağı krater alanı içerisinde büyükçe iki göl var. Biri soğuk, diğeri sıcak. Toprak bir yol sıcak gölün kıyısına kadar iniyor. Burası binlerce yıl önce patlamış, su giderini tıkayarak Van Gölü’nün oluşmasına sebep olmuş. Esas ilginç olan kraterin kenarı. Tam sırtta araçtan inip zirveye kadar 20 dakikada yürümek mümkün. Doğuda Van gölü, batıda krater gölü ayaklar altında. Dolunay zamanı, güneş batarken ay doğuyor. Kaçırılmayacak bir doğa olayı.

SÜPHAN DAĞI

Sönmüş bir volkan olan Süphan Dağı (4058 m.), Anadolu’nun üçüncü yüksek dağı. Doruk bir örtü buzulu ile kaplı. Genellikle doğu yüzünden tırmanış yapılan Süphan Dağı’nda tırmanış için en uygun zaman yaz ayları. Tırmanış sırasında Van gölü her an birbirinden değişik ve güzel görüntüler sunuyor.




AHLAT
Ahlat, Van Gölü çevresinin en güzel sahillerine sahip. Kıyı turizmi ve su sporları açısından gelişmeye müsait ilçe sahillerinde 4 ay boyunca yüzülebiliyor. Ayrıca ilçenin kuzeyinde kalan Sütay Yaylası, görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. El sanatları ürünlerinden olan “Ahlat bastonu”, ülke çapında üne sahip.


VAN GÖLÜ/VAN LAKE

Van iline adını veren Van Gölü, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük gölü (3738 km2). Dört tarafı yüksek dağlarla çevrili Van Gölü’nün içinde; Akdamar, Adır, Çarpanak ve Kuş adaları olmak üzere 4 ada bulunuyor. Sodalı suyu sayesinde hiçbir temizlik maddesi kullanmadan gölde çamaşır yıkanabiliyor. Her mevsim, her saatte farklı bir renk alan, gündoğumu ve günbatımının muhteşem olduğu gölde bol bol fotoğraf çekmenizi öneririz.

MURADİYE ŞELALESİ




Van-Doğubeyazıt yolu üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi, dinlenme tesisleri ve mükemmel manzarası ile bölge halkının sık sık ziyaret ettiği bir doğa harikası.

YÜZEN ADA


Bir doğa harikası olan Yüzen Ada, yaklaşık 300 m2 büyüklüğünde. Gölün ortasında bulunan ada, göl üzerinde serbest olarak hareket ediyor. Etrafı çimen ve fundalık.




Solhan İlçesinin Hazarşah Köyü Aksakal Mezrası mevkindeki ada, Bingöl’e 60 km. uzaklıkta.

HAZAR GÖLÜ

Hazar Gölü, Hazar Baba ve Astar Dağları arasına sıkışmış tektonik bir göl. Kendine has plajları olan su sporları ve balık avcılığı yapılan ve Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından iki plajına Mavi Bayrak verilen göl, günün her saatinde değişik görünüm kazanarak mavinin ve yeşilin her tonuna bürünüyor.


Hazar Gölü, Elazığ’a 22 km. uzaklıkta, Elazığ – Diyarbakır karayolu güzergahında yer alıyor.