Egzersizler
Egzersizler kasların erimesini engeller ve hastanın vücudunu tekrar kullanabilmesini öğrenmesine yardım eder. Hastahanedeyken hastaya öğretilen hareketler ev programı olarak da devam etmelidir. Eğer kol ya da bacağında güçsüzlük varsa buradaki eklemlerini tüm yönlerde çalıştırması gerekir. Egzersizlerini en az günde 3 kez yapmalıdır. Bastonla yürümek de iyi bir egzersizdir. Günlük aktiviteler sırasında güçsüz olan kol ve bacağı kullanmak yararlıdır. Eğer bazı cihazlar kullanması önerildiyse, bunları ne zaman ve ne kadar süreyle, nasıl kullanacağını doktorundan ve fizyoterapistten öğrenmelidir.
Egzersiz öncesi kan şekeri 100 mg/dl’nin altında veya 240 mg/dl’nin üstünde olmamalıdır.
- Egzersizler yemeklerden 1.5-2 saat sonra yapılmalıdır. Hastanın diyabeti varsa ve insülin kullanıyorsa egzersizden önce alacağı tedbirleri endokrinoloji uzmanına sormalıdır.
İnsülin kullanıyorsa egzersiz bir önceki insülin enjeksiyonunun maksimal etki zamanına rastlamamalıdır. Örneğin saat 7’de enjekte ettiği kısa ve orta etkili insülinin en etkili olduğu zaman yaklaşık sabah saat 10, öğleden sonra saat 3’tür. Bu saatlerde egzersiz yapılmamalı, eğer egzersiz yapılıyorsa (1 saatten az) mutlaka 10-15 gram karbonhidrat içeren bir ara öğün alınmalı, yapılan egzersiz süresi 1 saat veya daha fazla ise 10-15 gram karbonhidrata 6 gram protein içeren bir yiyecek ilave edilmelidir.
Yorgunluğun 3 ana nedeni
1.Eskiye oranla hastanın enerjisinin daha az olması. Bu daha az uyuma, yeterince egzersiz yapamama, yetersiz beslenme veya ilaç yan etkisine bağlı olabilir
2.Yeterince enerjisi olabilir fakat daha fazla enerji kullanıyor olabilir.
3.Duygusal nedenlerle kendisini daha yorgun hissedebilir.
Depresyonla birlikte sıklıkla yorgunluk da görülür.
Aşırı yorgunluk yakınması varsa doktoruna bunu bildirmeli, ilaç yan etkisi olup olmadığı saptanmalı.
İnme sonrasında hastalar yoğun olarak yorgunluktan yakınırlar.
Depresyona neden olan etmenler
İnme sonrası depresyonun 2 nedeni vardır. Bunlar psikolojik nedenler ve biyolojik nedenlerdir. Psikolojik nedenler; inmenin kişinin hayatını dramatik olarak değiştirmesi, kişinin aniden yeteneklerini yitirmesi, bağımlı hale geçmesidir. Biyolojik nedenler ise beyin hasarına bağlıdır, beynin sol tarafının ön bölümünde hasar olanlarda biyolojik nedenli depresyon daha sıktır. Depresyonun doğal bir olay olduğu kabul edilmelidir, ancak normal değildir. Hissettiklerinizi aileniz ve dostlarınızla paylaşın, depresyon tedavi edilebilir bir durumdur. Doktora başvurmanız yararlı olur. Tedavi olarak ilaç tedavisi yapılır ve/veya psikoterapi uygulanabilir.
Leave a Reply