Erzincan

ERZİNCAN

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Fırat’ın yukarı kısmında yer alan Erzincan, Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden birisi. Tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan kent Hitit, Urartu, Med, Pers, Helen, Roma egemenliğinde kalmış, Malazgirt zaferinden sonra Türk ve Osmanlı hakimiyetine geçmiş.

Erzincan, kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzellikleri, coğrafyası, mutfağı ve alışveriş olanakları ile göz dolduran bir turizm cenneti. Dağlar ve platolarla kaplı Erzincan’ın batısında çam korulukları ve çalılıklarla kaplı yemyeşil Refahiye, Kemah, Kemaliye uzanıyor.

Yöre halkının konukseverliği ve kentin mimarisinin ilginçliğinin yanında yörede yer alan Karanlık Boğaz’daki rafting parkurunda keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Yöre mutfağı yemek türleri açısından son derece zengin. Erzincan’a özgü eşgili kesme çorba ile su böreğinin tadına bakmayı unutmayın. Ayrıca yöreye özgü tulum peyniri de çok ünlü.

Erzincan’da çok yaygın olan el bakırcılığı ürünü semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi özgün hediyelik eşyalardan da sevdiklerinize armağan götürebilirsiniz.

ALTINTEPE

Erzincan’a 15 km. uzaklıktaki Altıntepe, günümüze kadar ulaşabilmiş en sağlam Urartu kentlerinden biri. Kalıntılar; tapınak-saray kompleksi, sütunlu kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarlık ve depo binasından oluşuyor. Kazılarda M.Ö. 8. yüzyıla ait fildişi ve madeni eşyalar, miğfer ve kalkanlar, seramik ve duvar resimleri ortaya çıkarılmış.

TERCAN

Erzincan’a 88 km. uzaklıkta. Urartulardan bu yana tarih izlerini bünyesinde saklayan Tercan’da çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Kefrenci Tapınağı, Pekeriç (Çadırkaya Kalesi), Kötür Köprüsü ile Orta Çağ Türk mimarisinin en ilginç ve önemli eseri kervansaray, hamam, mescit ve türbeden oluşan Mama Hatun Külliyesi bunlardan bazıları.

KEMALİYE

Erzincan’a 194 km. uzaklıktaki Kemaliye, Keban Baraj Gölü yakınında güzel bir vadi kıyısında kurulmuş. Eskiden Eğin olarak bilinen Kemaliye, geleneksel yöre mimarisini ve dokusunu büyük ölçüde koruyan bir yerleşim. Endiçi Kalesi, Roma Mezarlığı, Topkapı Camii, Orta Cami, Hıdır Abdal Sultan Türbesi ilçenin tarihi zenginlikleri.

KEMAH

Hititler döneminden beri yerleşime sahne olan Kemah, Erzincan’a 52 km. uzaklıkta. Kemah Kalesi, Gülabibey Çeşme ve Hamamı, Melik Gazi Türbe ve Zaviyesi, Tugay Hatun Kümbeti, Ali Baba Türbesi, Gözcü Baba Türbesi, Hacı Mahmut Bey Çeşmesi, Alaattin Bey Çeşmesi gibi tarihi eserler ile Buz Mağarası, ilçenin gezilecek yerleri.

MAMA HATUN KÜLLİYESİ

Saltukoğulları Hükümdarı II. İzzettin’in kızı olan Mama Hatun, Tercan’da Orta Çağ Türk mimarisinin en ilginç ve önemli eseri olan kervansaray, hamam, mescit ve kendi türbesinden oluşan büyük bir külliye inşa ettirmişti. Bütün ihtişamıyla ayakta olan külliye, Erzincan’ın en ilgi çekici eserlerinden biri.

ABRENK KİLİSESİ

Tercan-Üçpınar Köyü yakınlarında bulunan kilisenin giriş kapısı üzerinde 1854 tarihinden söz ediliyor. Kilise ile birlikte bir şapel ve iki tane de dikili taş mevcut. Mimarisi ve bezemesiyle dikkat çeken bu taşlar, 12. yüzyıldan sonra Selçuklu Prensi Nasurettin dönemiyle tarihlenen kitabeler taşıyor.

GİRLEVİK ÇAĞLAYANI

Erzincan’ın 29 km. güneydoğusunda yer alan Girlevik Çağlayanı, doğal güzelliği ile ünlü piknik alanı. Suyun kışın donmasıyla oluşan sarkıtlarda buz ve kaya tırmanışına da olanak veren Çağlayan, coşkuyla akan gür suları ve yeşil dokusuyla bölgenin cenneti.

OTLUKBELİ GÖLÜ

Otlukbeli Gölü’nün en önemli özelliği dünyada eşi emsali olmayan fiziki yapısı. Otlukbeli çanağı ve gölü maden sularının olşturduğu traverten seddi bir yapıya sahip. Göl, bu özelliğinden dolayı doğal anıt olarak nitelendiriliyor ve koruma altında.

– Büyük şehirlerden Erzincan’a otobüs seferleri ile ulaşmak mümkün. İstanbul-Erzincan 1037 km, Ankara-Erzincan 689 km, Antalya-Erzincan 1082 km. Erzincan’daki terminale şehir içi dolmuş ve otobüsle ulaşabilirsiniz. Erzincan-Divriği arasında günlük tren seferleri  yapılıyor.  Her gün sefer yapan Doğu Ekspresi de tercih edilebilir. İsteyenler Erzincan’a havayoluyla da ulaşabilir. Erzincan Havaalanı’nın il merkezine uzaklığı 7 km.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *