Etkili iletişim
İyi diyalog kurabilmenin yolu, diğer insanların düşüncelerini ve hislerini anlamak ve takdir etmekle mümkündür.
İletişimde vücut dilinin, göz temasının ve ses tonunun rolü tartışılmazdır. Öyle ki çoğu zaman bunlar sözcüklerin önüne geçer.
İletişim diğer insanlarla –tesadüfi konuşma, ikna, öğretme, görüşme- her türlü etkileşimi tanımlamada kullanılabilecek bir sözcüktür ve minimum iki insanı gerektiren dinamik bir süreçtir.
İletişim sırasında neler olur? Bir insan dikkatini bir başkasına verdiği zaman karşısındakinin söylediği ve yaptığı şeyi sistemine alır. İnsan kendi içsel düşünce ve duygularıyla temas kurar ve kendi bireysel tarzıyla tepki verir. Karşıdaki insan da dikkatini ona verir ve böylece iletişim devresi oluşur.
İletişim söylediğimiz sözcüklerden çok daha fazlasını içerir. Hiçbir şey söylememek bile bir iletişim yöntemidir. Bir grup insanla iletişim sırasında asıl etkinin %55 oranında vücut dili–duruş, el hareketleri, göz teması, vs., %38 oranında ses tonu ve sadece %7 oranında söylenen sözcüklerden kaynaklandığını kanıtlayan araştırmalar yapılmıştır. Bu yüzdeler elbette bazı durumlarda değişiklik gösterebilir. Ama öyle görünüyor ki mesajınızı karşı tarafa ulaştırırken önemli olan ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğinizdir.
Basit bir cümle düşünün – ‘Annemin baklavasını seviyorum’. Vurgulamayı farklı sözcükler üzerine koyarak bu cümleyi birkaç kez söyleyin. Sesinizin ton, yükseklik ve tınısını değiştirmenin cümlenin anlamını nasıl değiştirebileceğini göreceksiniz. Sonra el hareketleri ekleyin, aşağı veya yukarı bakın, hareketli veya hareketsiz olun, hızlı veya yavaş nefes alın. Mesajı aldınız mı?
İletişiminizi değiştirmek için vücut dilinizi, el ve ayak hareketlerinizi, sesinizin ton, vurgu ve yüksekliği ile kullandığınız sözcükleri düşünün.
İnsanlarla diyalogta etkili iletişim için sizin ne söylediğiniz değil, söylediğiniz şeyin karşı tarafı nasıl etkilediği önemlidir. Bu nedenle insanların verdiği tepkilere dikkat edilmelidir.
Etkili iletişime yönelik üç adım
Hedefinizi bilin
Bir kişi veya bir grupla iletişimde bulunurken, eğer ne elde etmek istediğinizi önceden bilirseniz daha etkili olabilirsiniz. Çıktınızı olumlu, spesifik ve karşıdaki insanla aynı yönde yaparsanız faydalı olur.
Duyularınızı açın
Amaçladığınız mesajı aktarıp aktaramadığınızı anlamanın tek yolu karşıdaki insan tarafından nasıl algılandığının farkına varmaktır. O insanın içsel düşünme ve duyguları dış davranışlarına yansır. İnsanların nasıl tepki verdiğini anlamak istiyorsanız vücut duruşlarına, nefes alışverişlerine, deri rengine, göz hareketlerine, el ve ayak hareketlerine, yüz ifadelerine ve seslerinin ton ve kalitesindeki değişikliklere dikkat edin.
Esnek olun
Etkili bir iletişimci olmak istiyorsanız her zaman için şu ilkeye göre hareket edin: İletişimin anlamı, aldığınız tepkidir.
İletişim bir devredir. Yaptığınız şeyler karşınızdakini etkiler ve onun yaptığı şeyler de sizi etkiler. İnsanların tepkilerini izlerken aslında amaçladığınızdan farklı bir mesaj aktarmış olduğunuzu görürseniz, bunu faydalı bir geri besleme olarak kabul edin ve istediğiniz tepkiyi alıncaya kadar iletişim şeklinizi değiştirin.
Leave a Reply