Gebelik reflüsü
Genel olarak, semptomatik reflü gebelik sırasında başlamakta ve doğumdan kısa süre sonra kaybolmaktadır. Gebelikteki reflü nedeni ise halen tartışma konusudur.
Gebelik reflüsü hamilelerin yaklaşık yarısında görülebilen ve zaman zaman çok şiddetli olabilen bir sorundur. Kayınvalidelerin sıklıkla “çocuk saçlanması” olarak nitelendirdikleri bu durum aslında gebelikte hormonların artması ve / veya karın içi basıncının büyüyen bebeğin yaptığı baskı nedeniyle yükselmesinden kaynaklanan reflüdür. Gebelik kusmaları hastalığın şiddetlenmesine katkıda bulunur. Tanı için hastanın anlattıkları yeterlidir ve ileri incelemeler gerekmemektedir. Çok nadiren üst sindirim sistemi endoskopisi gerekir ve bunun bebekte risk oluşturmadan yapılabileceği belirtilmiştir.
Tedavi alternatifleri bebek üzerinde zararlı etki oluşturmamaları amacıyla sınırlıdır. Bu nedenle tedaviye öncelikle yukarıda anlatılan sosyal tedbirlerle başlanır. İlk 3 ayda mümkünse ilaç içilmemesi önerilmekle birlikte yakınmalar çok fazlaysa aljinik asit alınabilir. 3. aydan sonra bebekte risk olasılığı çok daha azalmaktadır ve bu nedenle yandaki sayfada görülen algoritm (tedavi şeması) paralelinde hekimler tarafından değerlendirilir. Önemli noktalar:
- Gebelik öncesi reflü varlığı gebelik reflüsü olasılığını artırır, fakat bu kural değildir.
- Hekime danışmadan ilaç almamak gerekir.
- Hekimin önerdiği ilaçları bebeğe zararlı olacağı korkusu ile içmeyip azap çekmek de gereksizdir.
- Kesin kullanılmaması gereken ilaçların en başında Mizoprostol gelir. Mizoprostol bir mide ilacı olmakla birlikte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları’nın tıbbi nedenlerle düşük gereken olgularda kullandıkları bir ilaçtır. Reflü nedeniyle alınırsa da düşüğe neden olur. Bebeğe riskli olabileceği düşünülen başka ilaçlar da vardır. Hafiften daha güçlüye göre ilaç verilme sırası aşağıdaki algoritmadadır.
Emzirme ve reflü
Bu dönem için özellikle vurgulanması gereken proton pompa inhibitörleri denilen ilaçların kullanılmaması gerektiğidir.
Emziren annelerin bebeklerinde mide içeriğinin yemek borusuna kaçması (reflü) daha kısa süreli ve daha az olur.