GİRESUN
Giresun adına ilk olarak Hitit kaynaklarında rastlanıyor. Şehir kıyıdan 2000 m yükseltiye dek zengin bir orman örtüsü ile kaplı. Eski Cerasos’un Romalı generali Luculus, ilk kiraz ağaçlarını Avrupa’ya bu şehirden götürmüş. Şehrin görülmeye değer yerleri arasında başta Giresun Kalesi geliyor. Bir diğer tarihi kalıntı ise eski lonca üzerinde, Hristiyanlığın bölgede yeni yayılmaya başladığı yıllarda yapılmış olan Meryem Ana Kaya gömütü. Şehirdeki Gogora Kilisesi ise Hacı Hüseyin Mahallesi’nde bulunan ve 18. yüzyılından kalma bir Rum kilisesi. Yapı özgün mimarisi ile dikkat çekiyor. Şehrin dışındaki Giresun Adası’nın bir zamanlar Amazonlara ait olduğu söylenmekte. Ağaçlıklı dağlar ve Karadeniz’in suları arasında sıkışmış olan Keşap, Tirebolu, Görele, Vakfıkebir ve Akçaabat kasabaları Giresun – Trabzon yönünde yer alıyor. Görele’de lezzetli etli ve peynirli pidelerden, Vakfıkebir’de tereyağından ve Akçaabat’ta da köftelerden tatmak için mola vermenizi tavsiye ederiz.
GİRESUN ADASI
Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası, kıyıdan bir mil açıkta yer alıyor. Her yıl 20 Mayıs’ta ada üzerindeki Bizans döneminden kalma manastırda toplanan yöre halkı, sahilden topladıkları çakıl taşlarını adaya bırakıyor. Bunu yapanların dileklerinin yerine geleceğine inanılıyor.
GİRESUN KALESİKalenin günümüze kadar gelebilen kalıntıları merkez kule ve ona bağlı güneydeki sur duvarları. Antik kaynaklarda “Bronz Duvarlı Kale” olarak anılan Giresun Kalesi’nin, Pontus Kralı Pharnakes I zamanında yapıldığı düşünülüyor. Trabzon Rum İmparatorluğu’nun 1300’lü yıllarda Türklere karşı en son sınır kalelerinden birisi. 1301’de Trabzon Rum İmparatoru Alexius II tarafından tamir ettirilmiş.
MERYEM ANA
Eski lonca üzerinde, Hristiyanlığın Karadeniz’de yeni yayılmaya başladığı yıllarda yapılmış olan kaya gömütü. Gizli geçitle Kufa Kuyusu’na açıldığı ve eskiden üç katlı olan tapınağın şifahane olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.
GİRESUN YAYLALARI
KÜMBET YAYLASI
Giresun’a yaklaşık 60 km mesafede bulunan Kümbet Yaylası, yakın çevredeki bazı yaylalar ve Aymaç Mevkii’nden oluşuyor.
Aymaç tepesi, Melikli Obası, Yavuzkemal gibi çok sayıda yaylayı içine alan Kümbet, kamp ve piknik alanı olarak kullanılmakta. 1640 m rakımlı yayla, alt yapı hizmetleri açısından donanımlı. PTT acentesi, sağlık ocağı, bakkal, kasap, manav, et lokantası, fırın, kır kahvesi ve oto tamircisinin hizmet verdiği yayladan el dokuması kolan ve örme sepet gibi özgün ürünler de satın alabilirsiniz. Kümbet’in 2 km batısındaki Aymaç ise eşsiz bir zirve. Zirvede, ladin ormanları kır çiçekleri ile doyumsuz bir panorama çiziyor.
Aymaç’da Temmuz ayının ikinci pazar günü yayla şenlikleri yapılıyor. Yaylada 10 yataklı bir otel mevcut. Kümbet Yaylası’nın bir km kuzeyinde orman içindeki Salon Çayırı mevkiindeki, Orman İşletmesi kamp tesislerinden de faydalanabilirsiniz.
Giresun, kıyıdan 2000 m yükseltiye dek zengin bir orman örtüsü ile kaplı.
Giresun’a ulaşım kara ve denizyolu ile sağlanıyor.
İstanbul-Giresun 946 km. Ankara-Giresun 628 km.
KÜMBET YAYLASI ŞENLİKLERİ
Temmuz ayının ikinci pazar günü Kümbet Yaylası’nda şenlikler düzenleniyor. O gün çevredeki değişik yaylalardan, obalardan, kasaba ve şehirlerden gelen yöre halkı, gelenekselleşen şenlikte yöresel yemekler, mahalli halk dansları, oyunlar ve yarışmalarla eğlenceli bir gün geçiriyor. Ayrıca şenlik sırasında yöresel ürünlerin satışı da gerçekleşiyor.
Bektaş Yaylası
Giresun’un 59 km. güneyinde, toprak yolla ulaşılan Bektaş Yaylası’na yaz kış minibüs kalkıyor. 2000 m. yükseklikteki yayla ağaç yetişme sınırı üzerinde. Yol üzerinde bulunan Despot Kayası ve Gelin Kayası birer doğa harikası. Bektaş yaylasının 1 km. doğusundaki Kurttepe mevkii, kışın kayak yapmaya da uygun. Elektrik, su, postane gibi altyapıya sahip olan yaylada; bakkal, kasap, fırın ve kır kahveleri de bulunuyor. Yaylada ayrıca 72 yatak kapasiteli 2 yıldızlı bir otelde yer alıyor. Alçakbel orman içi dinlenme alanında bulunan dağ evlerinde de konaklayabilirsiniz. Yaylada her yıl ağustos ayının ilk haftasında “Bektaş Yayla Şenlikleri” düzenleniyor. Yapılan etkinlikler içinde çeşitli hayvansal ürün yarışmaları, spor müsabakaları, halk oyunları ve çeşitli eğlence programları yer alıyor.
Karagöl Yaylası
Giresun-Ordu-Sivas şehirlerinin birleşme noktasına yakın bir konumda bulunan 3107 m. zirveli Karagöl dağında bulunan Karagöl Krater Gölü ve çevresindeki çayırlarla kaplı alanlar, yörenin en ünlü yaylalarından biri. 3000 metrenin üzerine çıkan rakım nedeniyle yazın bile kar ve buzun görüldüğü yayla, Bektaş yaylasına yürüyüş mesafesinde.
Karadeniz insanının vazgeçilmez eğlencelerinden biri yöresel kemençeler.