Ekmek ve kırmızı şarap

Bu gerçekçi yağlı boya tablo için tek renk boyama tekniği ile başlayacak ve resmi, glaze tekniğiyle tamamlayacaksınız.

Bu natürmort çalışmasında siyah-beyaz fotoğrafı renklendirmek yerine resmin genel tonu üzerine glaze tekniği uygulandı.

Resim yapmanın en önemli unsurları renk ve tondur; ancak işe bir kez daldığınızda her ikisine de eşit derecede dikkat etmek güçleşir. Çözüm yollarından bir tanesi monokrom (tek renk) ön boyama ile önce tonları (genellikle siyah, kahverengi ve beyaz) yerleştirmektir. Bunlar kuruduğunda, saydam renklerle glaze uygulanır; böylece açık ve koyu tonlar arasındaki farklar ortaya çıkar.

Bu natürmortun monokrom ön boyaması sepya ve beyaz kullanılarak yapıldı. Renkleri, geleneksel yöntem olan yağ ile terebentin karışımı ile inceltmek yerine, ressam kuruyucu bir mediumdan faydalandı. Ön boyamanın hızla kuruması sonraki ince renk tabakalarının hemen üst üste uygulanmasına olanak sağladı.

Glaze renkler ve parlak yüzey

Glaze tekniği için renkler ince ve saydam olmalıdır. Yine de şunu not etmekte fayda var; pigmente bağlı olarak, bazı renkler inceltildiğinde doğal olarak saydamlaşır, kimileri de ne kadar inceltirseniz inceltin yarı opak kalır.

Rengin ilk tabası için, ressam boyayı kurutucu medium ile inceltmeye devam etti. Glaze rengin ince tabakaları başlangıçtaki sepya monokrom çalışmayı canlı, çok yönlü yağlı boyaya dönüştürdü. Renkler yavaşça oluşturulurken keten tohumu yağı inceltici olarak kullanılmaya başlandı ve resme ilgi çekici, parlak bir görünüm kazandırıldı.

MALZEMELER

Tuval 41×30,5 cm

Çizim ve kopyalama kağıdı

Kalemler: 2B ve 6B

Beyaz renkli kalem

Fırçalar: 25mm dekoratör fırçası; 10 numara domuz kıllı, yassı; 5 numara yumuşak yuvarlak;  3 numara; 10 numara domuz kıllı yuvarlak.

10 renk yağlı boya renk:

Ivory siyahı, Titanyum beyazı, Hint kırmızısı, Sepya, Sarı ochre, Alizarin crimson,

Terre verte, Violet,

Cadmium kırmızısı,

Hooker’s yeşili

Kurutucu medium

Kağıt mendil

Keten tohumu yağı

UZMAN TAVSİYESİ

Çizimi kopyalamak

Bir dizi karışıklığı önlemek için, daha önceden ayrı bir yerde çizdiğiniz ve sonucundan memnun kaldığınız bir resmi (aşağıda) tuvalinize aktarabilirsiniz. Bu çizim ile tonları da değerlendirmeniz mümkün olacaktır.

Nesneyi, resimde kullanacağınız aynı boyutta çizin. 2B kalem ile çizimi kopyalayın. Kopyayı tersten geri çevirin, 6B kalem ile kontürün üstünden bir kez daha geçin. Sağ taraf üste gelecek şekilde tuval üzerine yerleştirin ve 2B kalem ile orijinal kontür üzerinden bastırarak geçin. Kompozisyonun tuvale transfer edildiğini göreceksiniz.

İLK ADIMLAR

1    Önce tuvali boydan boya boyayın Ivory siyah ve titanyum beyazını kurutucu medium ile biraz inceltin ve elde ettiğiniz düz gri karışım ile tüm tuvali 25 mm dekoratör fırçası ile boyayın. Boya kuruduğunda, aynı zemin üzerinden 10 numaralı yassı fırça ile Hint kırmızısı geçin. Yer yer uygulanan kırmızı ve gri tonlar üzerinde boyamaya devam edeceğiniz nötr bir zemin yarattı.

2    Kompozisyonu yerleştirin Bu natürmortu doğrudan tuvale geçirmeden, nesnenin ayrı bir çizimini yapın. Bu çizimi kopyalama yöntemiyle, resmi yapacağınız tuval üzerine transfer edin ( bkz. Uzman Tavsiyesi).

   Kopyalama kağıdını kaldırın Kopyalama kağıdını kaldırmadan önce, beyaz kalem ile başlıca parlaklıkları ve yansımaları ortaya çıkarın. Resme başlarken bu size iyi bir rehber olacaktır. Kopyalama kağıdını kaldırın ve tuval üzerindeki kompozisyonun kontürünü ortaya çıkarın. Çizgiler resimde size rehberlik edecek derecede net olmalıdır. Eğer bu denli net değilse, sivri uçlu 2B kalem ile kontürü üzerinden tekrar geçerek kuvvetlendirin.

   Koyu tonları boyayın Sepya rengi biraz kurutucu medium ile inceltin ve 5 numara yumuşak yuvarlak fırça ile, natürmortun gölgelerini ve koyu alanlarını boyayın. Karışıma biraz daha sepya ekleyin ve bununla en koyu gölgeleri vurgulayın.

   Donuk renkleri oluşturun 3 numaralı fırçaya dönün ve titanyum beyazına biraz kurutucu mediu ekleyerek soluk tonları ortaya çıkarın. Bu alanlar, sonuç itibariyle gerçek renkleriyle bir kez daha boyanacak, fakat şu aşamada siz sadece açık ve koyu tonları oluşturmak durumundasınız.

6    Tonları kuvvetlendirin Şişe ve bardağın üzerindeki parlaklıklar da dahil olmak üzere, beyaz tonları tamamlayın. Sepya ile biraz kurutucu medium karıştırdıktan sonra, koyu tonları da kuvvetlendirin ki, kuvvetli beyaz tonlar dengelesin.

RESMİ GELİŞTİRİN

Açık ve koyu tonlar şu anda tamamlanmış durumda, ton atmak için yaptığınız ön renklendirme üzerine glaze yöntemiyle gerçek renkler boyayacaksınız. Bir sonraki adıma geçmek için resminizin tamamen kurumuş olması gerekiyor.

7    Sarı ochre uygulayın Şimdi, ekmek ve bıçaktan başlamak üzere gerçek renkleri verme zamanı. Önce, sarı ochreye biraz kurutucu medium karıştırın ve 5 numaralı yuvarlak fırça ile kısa darbelerle bıçağın sapını ve somun kabuğunu boyayın. Açık ve koyu ön boyama, sarı arasından kendini gösterecek ve ortaya orta tonlar çıkacaktır.

   Formu tanımlayın Somunu boyamaya devam edin, orta tonlar için sarı ochreye beyaz katın ve daha koyu tonlar için de biraz sepya ekleyin. Form iyice ortaya çıkıncaya dek parlaklıkları ve gölgeleri çalışın. Giderek, boyanın kalınlığını arttırarak gerçek somunun kabuk dokusunu vermek için rengi oluşturun.

   Fazla boyayı silin Hafif dokunuşlarla ve kağıt mendil kullanarak fazla boyayı silin. Böylece, kuruma zamanı kısalacak ve çalışmanız boya içinden kendini gösterecektir.

UZMAN TAVSİYESİ

Yaratıcı paletler

İkiye bölünmüş plastik su şişesinden mükemmel bir palet yapabilirsiniz; özellikle de çok sayıda küçük renk karışımları kullanıyorsanız. Bu tür paletler, özellikle dış mekanda resim yapıyorsanız işinize çok fazla yarayacaktır.

10    Işık ve gölgeleri oluşturun Sepya, alizarin crimson ve biraz da siyah karıştırın; kırmızı şarap için alt katmandaki rengi boyayın. Bardaktaki gölgeleri koyulaştırmak ve tanımlamak için sepya ve biraz siyah karıştırın. Bardak üzerindeki parlaklığı kuvvetlendirmek için saf beyaz kullanın.

11    Şişeyi geliştirin Sepya ve terre verte renklerin karışımından elde edeceğiniz soğuk kahverengi ile şişe üzerindeki gölgeleri koyulaştırın. Sonraki boyamanız için bu karışım temel olacağından, hızlı kurumayı sağlamak için karışıma biraz kurutucu medium ekleyin. Alizarin crimsona biraz sepya ve violet karıştırın; bu karışımı şişenin içindeki şarabı boyamak için kullanın.

12    Arka planı boyayın Arka plan için, sarı ochre ve titanyum beyazına biraz Hint kırmızısı ekleyin ve bu temel karışımla, nesneleri çevreleyen tüm arka planı boyayın. Geniş alanlar için, 10 numara domuz kıllı fırça, nesnelerin etrafını daha ince boyamak için de 5 numara yumuşak yuvarlak fırça kullanın.

Yaratıcılığınızı Kullanın Basitleştirilmiş kompozisyon

Renkli kalemle çizilmiş bu resimde ekmek oldukça basitleştirilmiş. Ekmeğin yuvarlak biçimi şarap şişesinin formunu çağrıştırıyor. Tüm formlar, bardağın sapı, şişe ve bıçağın kuvvetli dikey ve yatay çizgileriyle dengelenmiş durumda. Buradaki bardağın sapı bizim çalışmamıza kıyasla daha uzun olduğundan daha kuvvetli bir dikey etki yaratıyor. Şişenin kırmızı ağzı, şarap renginin önüne geçmiş.

13    Arka planı geliştirin Bir önceki karışıma biraz ivory siyah ekleyerek, kompozisyonun üst ve alt uçlarına doğru arka planı koyulaştırın. Temel karışıma biraz daha titanyum beyazı ve biraz da cadmium kırmızısı ekleyerek natürmortun ön kısımlarına sıcak renk alanları atın.

14    Gölgeleri ekleyin Terre verte ve sepya karıştırın. 5 numara yumuşak, yuvarlak fırça ile şişe ve bardağın yansıttığı koyu gölgeleri boyayın. Bıçağın sapındaki koyu tonlar için de aynı rengi kullanın. 14    Gölgeleri ekleyin Terre verte ve sepya karıştırın. 5 numara yumuşak, yuvarlak fırça ile şişe ve bardağın yansıttığı koyu gölgeleri boyayın. Bıçağın sapındaki koyu tonlar için de aynı rengi kullanın.

15    Tonları ayarlayın Tablo boyunca çalışarak gerekli yerlerde parlaklıkları ve gölgeleri vurgulayın. Tüm açık ve  koyu tonların orta tondaki arka plan içinden göze çarpmasını sağlayın.

Ünlü Ressamların Fırçalarından V

Jean-Baptiste-Siméon Chardin (1699-1779) Bir Şişe Zeytin ile Natürmort

Resimdeki natürmort ile Fransız ressam Chardin’in bu yağlı boya tablosu arasında bazı benzerlikler bulunuyor. Kırmızı şarabın içinde bulunduğu bardaklara yaklaşım aynı; yakut renkli zengin ışıltılarla parlayan sıvıya, bardaklardan yansıyan parıltılara dikkat edin.

Kompozisyonda yer alan yatay ve dikey öğelerle, masadaki öğeler ve meyvelerin formları kontrast oluşturuyor. Bizim çalışmamızda olduğu gibi, tablodaki koyu kahverengi arka plan, açık renklerin kendini daha iyi göstermesine neden olmuş.

Koyu yeşil renkli zeytin şişesi neredeyse arka plan içinde kayboluyor, fakat parlak beyaz ışıltılar göz alıcı.

Büyük çorba kasesi üzerindeki dekoratif öğeler, natürmortun geri kalan bölümündeki yatay öğelere zıt bir desen alanı yaratmış.

Tahtanın dokusu, masanın ucu boyunca görünür fırça darbeleriyle, basitçe fakat etkili bir biçimde anlatılmış.

İLERİ AŞAMALAR

Geriye çekilin ve şimdiye dek yapılan işe eleştirel bir gözle bakın. Arka plan biraz yavan duruyor ve bu kısma daha fazla gölge ve doku ekleyerek geliştirmek isteyebilirsiniz. Ayrıca, ekmek üzerinde çok fazla saf beyaz renk var, belki de bunun üzerine renkli glaze uygulayarak biraz sıcaklık katabilirsiniz.

16    Sıcak tonlar ekleyin Keten tohumu yağı ile birlikte sarı ochre, beyaz ve biraz Hint kırmızısı karıştırın ve bunu ekmeğin üzerine ince tabakalar halinde uygulayın ve ona sıcak bir görünüm kazandırın. Açık renk alanlarını kağıt mendil ile temizleyin.

17    Şarap ve bardağı parlatın Şarap bardağını parlatmak için, 5 numara fırça ile, gövdeye ve sap kısmına minik parlaklıklar uygulayın. Yeterince keten tohumu yağını ince siyah glaze yaparak gövdenin üzerindeki gölgeleri koyulaştırın. Saf cadmium kırmızısı ve keten tohumu yağını karıştırarak kırmızı şarabın en açık alanları üzerinden bir kez daha geçin.

18    Şişe üzerinde çalışın İnce sarı ochre glaze ile Hooker’s yeşilini karıştırın ve bunu şişe üzerine uygulayın. Parlak alanları kağıt mendil ile silin. Siyah ve terre verteyi karıştırın ve şişenin üst ve alt kısmındaki gölgeleri kuvvetlendirin. Mantar kısmını sarı ochre glaze ile ve beyaz ile boyayın; mantarın gölgede kalmış kısmı için karışıma biraz sepya ekleyin. Mantara doku vermek için, üzerine saf sepya ve saf beyazdan noktalar serpiştirin.

FIRÇALARI KORUMAK

Kurutucu medium ile birlikte kullanıldığında yağlı boyalar fırçalar üzerinde çok çabuk kurur. Sert kılların çok çabuk bozulmasını önlemek için fırçaların kullanılmadığı zamanlarda kolza yağı (keten tohum yağından daha ince) içine daldırın. Resimdeki özel ve pratik fırça koruyucusunu sanat dükkanlarında bulabilirsiniz.

19    Arka planı tamamlayın Sarı ochre, beyaz ve keten tohumu yağını karıştırın. 10 numara yassı fırça ile, arka planda geniş darbeler halinde uygulayın. Karışıma sırasıyla sepya, siyah ve daha fazla sarı ochre ekleyin ve bu renkleri ince glazeler halinde uygulayın. Nesnelerin arkasındaki alanı siyah ve sepya glaze ile koyulaştırın.

TAMAMLANMIŞ RESİM

A Degrade arka plan

Arka plandaki ton degrade yapılmış; uzağa doğru geriledikçe daha koyulaşmaktadır. Böylece iki boyutlu tuval üzerinde üç boyutlu yanılsaması yaratılıyor.

B Saydam renk

Işık saçan yakut renkli şarap ile yeşil cam bardağı yaratmak için renkli glaze katmanlar uygulandı.

C Doku dizisi

Şarap bardağının ve şişenin düz yüzeyi, kabuklu ekmeğin pürtüklü yapısı ve tahta düzlemin yatay damarlı çizgileriyle etkili bir doku kontrastı oluşuyor.