RIFFS

Bu sayıdan itibaren tüm jazz camiası içinde pekçok şeyi yakından ve birinci ağızdan duymak gibi bir önceliğimi kullanma kararı alarak, ben de kendime köşe yapmaya karar verdim. Bildiğiniz gibi bir müzisyen eşi, editör ve jazz külüp işletmecisi olmanın getirdiği “olayların içinde” olmaktan dolayı duyduklarımı sizlerle paylaşmaya karar verdim. Bunların bir kısmı daha sonra “geniş haber olmaya aday” konular olabileceği gibi bir kısmı da “aramızda kalmasın” olmasını istediklerimdir. Bu sayımızın “jazz-arazzi” konuları şöyle;,

Davulcumuz Ferit Odman ABD’de ilk kaydını yaptı.

Ferit Odman’ı tanıyorsunuz değil mi? Genç ve çok yetenekli Ferit davul çalmaya 12 yaşında, 1999 yılında AFS değişim programı ile gittiği İsveç’te başlamış. 2001’de burslu olarak girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi – Jazz Performans bölümünü başarıyla bitiren Ferit, öğrenimi boyunca Donovan Mixon, Önder Focan ve Spin grubu ile albüm kayıtları, Kerem Görsev, Maffy Falay ve Lloyd Chisholm gibi Türkiye’deki birçok önemli müzisyen ile konser ve turneler yaptı. 2004’te New York’ta School For Improvisational Music’te Billy Hart ve Jim Black gibi davulcularla özel olarak çalışma imkanı bulan genç sanatçı, 2006 yılında Fulbright bursuna layık görüldü ve William Paterson University’de Jazz-Performans Master’ını tamamladı. İstanbul-Agop Zilleri’nin endorser’ı olan ve çalışmalarını iki senedir New York’ta sürdüren sanatçı, şu sıralar Vincent Herring, Brian Lynch, Burak Bedikyan ve Peter Washington ile kendi adına kaydettiği albümünü piyasaya sürme hazırlıkları içerisinde. Kendi adına çıkaracağı ilk kayıt olan albümün adı ‘Nommo’ olacakmış. Albümde yer alan müzisyenleri de öğrendim. Vincent Herring (alto sax), Brian Lynch (trompet), Burak Bedikyan (piyano), Peter Washington (akustik bas), Ferit Odman (davul). Albümü duyduğuma göre “produce” eden Ferit ama “executive producer” Bill Goodwin. Brooklyn NY’ta akustik jazz kayıtları üzerine uzmanlaşmış olan “Acoustic Recording Studios”da Michael Brorby tarafından kaydedilen albümün, mastering’i Paul Wickliffe tarafindam “Skyline Productions” da yapılmış. Ferit kayıtlardan çok memnun olduğunu, NY standardında bir albüm olduğunu söyledi. Repertuarını da sordum tabii; günümüze kadar çok az kaydedilmiş olan parçalardan oluşan, “straight ahead” bir repertuar seçilmiş. Sonny Stitt, Oscar Peterson, Larry Willis, Tadd Dameron ve Charlie Parker gibi bestecilere yer verilmiş. Albüm için 2 yıllık NY deneyimi ve orada almış olduğu ‘Master of Music’ eğitimini yansıtan, ve kendi deyimi ile “jazz’a olan derin sevgimi – minnetimi dile getirebildiğim bir albüm” oldu diyor Ferit.  

Bascı Ozan Musluoğlu Merve ile evlendi…

Almanya doğumlu bascımız Ozan Musluoğlu 1 Temmuz’da Merve ile evlendi. Bilgi Üniversitesi “jazz performance” bölümünden mezun olan Ozan 2003-6 arasında pop grubu Athena’da çaldı. Pek çok yerli, yabancı grupla kulüp ve festivalde yer alan arkadaşımıza mutluluklar diliyoruz.

Önder Focan 43. Pori Jazz Festivali’ne katılıyor.

Gitaristimiz Önder Focan 1995’den beri davet aldığı ve katıldığı Pori Jazz Festivali’ne bu yıl da kendi adına 2 konser ile katılıyor. Ayrıca pekçok sahnede pekçok sanatçı ile jam-session yapma olanağı da bu festivalin diğer bir özelliği. Bu yıl ayrıca “Estonya Genç Jazz Müzisyeni Yarışması”nda ikinci olup, festivalden davet alan Cem Tuncer’in de katılacağı festivalde iki gitarcımız neler yapacak, ben şimdiden heyecanlanıyorum. İstanbul Jazz Festivali’nden sonra ben de aralarına katılacağımdan, görüp dinlediklerimi önümüzdeki sayıda yazmayı planlıyorum.

Kamil Erdem yeni CD yaptı.

Bascımız Kamil Erdem Hollanda’da yeni bir CD kaydetti.  “Odd Tango” adını vereceği albümün miksajı Ankara’da yapılmış. “A.K. Müzik” etiketi ile önümüzdeki günlerde piyasada olacak olan kayıtlarda Mark Alban Lotz (flt), Fatih Ahıskalı (ud), Allan Gunga Purves (perc) çalıyor. CD’de daha önce İstanbul Nardis Jazz Club’da da birlikte çaldıkları Hollandalı flütçü Mark Alban Lotz ve Kamil Erdem bestelerine yer verilmiş.

Meltem Ege Litvanya Genç Jazz Yarışması’nda da birinci oldu.

Nardis Genç Jazz Yarışmalarının bugüne kadarki en çok ödüllü genci Ankaralı Meltem Ege Litvanya’daki Jazz Voices 2008 yarışmasından da birinci olarak çıktı. Finlandiya’daki Lady Summertime 2007 birincisi de olan Meltem Ege 1981 Syracuse New York doğumlu. Müzik dünyasına yedi yaşında piyano çalmaya başlayarak girdi. 1991 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye döndü ve Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi’ne kabul edildi. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne devam ederek Piyano Bölümü’nden mezun oldu. Şarkı söylemeye üniversite yıllarında başladı ve rock, funk, R&B ve jazz dahil çeşitli stillerde deneyim kazandı. 2006 yılında Polonya’da düzenlenen “Dom Chemika” yaz okuluna katıldı. 2007 yılınde Istanbul’da düzenlenen Nardis Jazz Club Genç Vokal Yarışmasına katılarak, Türkiye’yi ve Nardis’i Finlandiya’nın Hammellina kentinde “Lady Summertime” adıyla düzenlenen 12. Jazz Vokal Yarışması’nda temsil etmek üzere seçildi. Jürinin oylarıyla yarışmanın birincisi, izliyecilerin oylarıyla ‘halkın favorisi’ seçildi. Bu ödüllerle beraber Kaunas Jazz Festivali’ne de davet aldı. Meltem şu an Berklee’den aldığı yüklü bir yetenek bursu ve Ankara Caz Derneği’nden aldığı yardım bursuyla Berklee College of Music’de Jazz Vocal Performance okuyor.

Zenco

Piyanist Genco Arı kayıt yaptı.

Quartet Muartet’in üstün yetenekli piyanisti Genco Arı henüz 5 yaşındayken müzikle ilgilenmeye başladı. Caz müzisyeni olan babası Necdet Arı’nın da etkisiyle bu yönde devam etti ve 9 yaşında İÜ Devlet Konservatuarı’na kabul edildi. Piyano ve orkestra şefliği üzerine eğitim aldı.  Prof. Meral Yapalı, Prof. Ova Sunder, Prof. Lala Margulius Prof. Emel Çelebioğlu ve Doç. Mete Sakpınar gibi isimlerden ders aldı. Altı ay içinde altı sınıf atlayarak lisans programına geçti, 13 yaşında TRT Caz Orkestrası’nda çalmaya başlamasıyla caz ve çağdaş müziğe ilgisi iyice arttı. Bir yıl sonra kendi eserlerini çalmaya başlayan Arı, aynı yıl Zerrin Özer aranjmanları üzerine çalışması sayesinde popüler müzikle de tanıştı. O zamandan beri sayısız pop ve caz müzik konseri ve albümünde aranjör, müzik direktörü, prodüktör ve müzisyen olarak yer aldı. 2003 yılında katıldığı Quartet Muartet ile birlikte 2004 tarihli bir caz albümüne imza attı. Bugünlerde kendi albümü ve remiks projeleri ile uğraşmanın yanında, Sibel Köse, Sarp Maden, u.f.u.k ve dj Met ile hazırladığı yeni “live house” projesinde yer alıyor. Bu isimlerle birlikte hazırlamakta olduğu albüm çalışmalarına da devam ediyor.2007 aralık’tan beri Mess Prodüksiyon’un müzik direktörlüğünü de yürütüyor. Adı “The Wizard” olan albüm Genco Arı’nın ilk, Mess’in ise ikinci albümü olacak. Bu albümde Genco Arı’nın birlikte çaldığı sanatçılar ise dudak uçuklatacak; Dave Weckl, Anthony Jackson, Mike Stern ve Bob Franceschini. Albüm piyasaya yakın zamanda çıkacak.

Avrupa Jazz Festivalleri Birliği

İstanbul Jazz Festivali, Avrupa Jazz Festivalleri Birliği’ne üyedir. Bu üyeleri tanıyor musunuz? İşte bu üyeler.

Okay Temiz’in fotoğrafları sergileniyor…

Fotoğraf sanatçısı Nevzat Yıldıran ‘ın, ünlü müzisyenimiz Okay Temiz ile 6 yıllık bir çalışmanın sonucunda oluşturduğu ilk kişisel fotoğraf sergisi “Tonlar”ı, Fotografevi’nde izleyicilerle buluşturuyor.  Yalnızca Türk Müziği’ne değil, dünya müziğine de özellikle ritim konusunda yaptığı katkılarla adından sıkça söz ettiren Okay Temiz, ilk kez böyle kapsamlı bir sergide kendi dünyasını hem müzik, hem de fotoğraf izleyicileriyle paylaşıyor. Farklı boyutlarda 35 adet fotoğraftan oluşan bu siyah beyaz sergi, 14 Haziran – 4 Temmuz 2008 tarihleri arasında, Fotografevi’nin iki katında da sergilenecek.

Festival programına son anda Türkiye’de müzikseverlerin yakından tanıdığı Pink Martini de eklendi…

“Sympathique” ve “Hang on Little Tomato” albümleri ile Türkiye’de büyük bir hayran kitlesine sahip Pink Martini, yeni albümleri “Hey Eugene!”in Avrupa turnesi kapsamında, Pasion Turca işbirliğiyle İstanbul Jazz Festivali kapsamında, 6 Temmuz Pazar akşamı saat 21.00’de Açıkhava Sahnesi’nde sahne alacak.

Başsağlığı

Trompetçimiz Maffy Falay 36 yıllık İsveçli eşi Kerskin’i geçtiğimiz Mart ayında kaybetti. Kendisine baş sağlığı diliyoruz.

Dan Moretti

Amerika’nın prestijli müzik okulu Berklee College of Music’te öğretim görevlisi olan Dan Moretti, aynı zamanda müzisyen kimliğiyle Amerika, Avrupa, Rusya ve Hindistan’a uzanan bir coğrafyada konserler veriyor. 15 yıl içinde 11 albüm çıkaran deneyimli saksofon sanatçısı, özellikle Mike Stern ve Dave Samuels’la kaydettiği “Point of Entry”, Dave Liebman’ın yer aldığı “Latin Genesis” ve jazz listelerinde yükselen “Once Through” ile dikkat çekiyor.Dan Moretti’nin son albümü “Passing Place”, müzik eleştirmenlerinden tam not aldı. Jazz eğitimi üzerine birçok ödülü olan sanatçı, İstanbul’da Nardis’te sahne aldı. O canım albümlerinden üçünü de bana hediye etti.

Füsun Levet’in Yaylaköy workshop’u yeterli katılım olmadığından şimdilik ertelendi.

Yazarlarımızdan Fransa’da yaşayan Füsun Levet Kuşadası – Yaylaköy’de bir dernek kurarak jazz adına çalışmalarını sürdürüyor. Yurtdışından davet ettiği müzisyenlerle “workshop”lar düzenleyerek “hem tatil, hem eğitim” olanağı sağlayan projesiyle önemli bir hizmet veriyor. İlgilenenlere daha fazla bilgi için;

jazzzforever@yahoo.fr

Başsağlığı

İsveçli piyanist, e.s.t.’nin 43 yaşındaki kurucusu Esbjörn Svennson 14 Haziran Cumartesi günü malesef dalış yaparken kaza sonucu yaşamını kaybetti. Bu haberi dergimiz baskıya hazırlanırken aldık, hakkında geniş bir çalışmayı önümüzdeki sayıda yapacağız. Çok çok üzgünüz.

Lounge 102’den yeni bir albüm çıktı…

Türkiye’nin ilk ve tek ‘downtempo’ radyosu Lounge 102, Chill – Out Festival İstanbul 2008’de sahne alan sanatçıların da yer aldığı Chill-Out Istanbul 2008 – Compiled by Lounge 102 isimli albümü satışa sundu.

Lounge 102 kurulduğu günden beri Lounge, Chill-Out ve Downtempo müziğin Türkiye’de temsilcisi haline geldi. Metropol insanlarının büyük beğenisini kazanan downtempo müzik, her geçen gün daha geniş kitlelere ulaşmaya devam ediyor. 2006 yılında Türkiye’de ilk olarak Chill-Out Festival Istanbul konseptini yaratan Lounge 102, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen festival için performans veren sanatçı/grupların eserlerinden ve Lounge 102’de sık dinlenilen parçalardan oluşan bir toplama albümü piyasaya çıkarttı. 

Chill-Out Festival Istanbul 2008’e konuk olan Morcheeba, Bitter:Sweet, Pacha Massive, Ralfe Band ve Parov Stelar’ın parçalarının da yer aldığı albümün diğer önemli isimleri ise Sebastien Tellier, Air, Husky Rescue, Waldeck ve Bajofondo Tango Club.  Topkapı Müzik etiketiyle ve Mariachi’nin desteğiyle bu sene ikincisi satışa sunulan Chill Out Istanbul 2008 albümü, jazz’dan trip hop’a, latin’den egzotik tarzlara kadar geniş bir yelpazede, müzikseverlere her zevke hitap eden farklı müzikleri dinleme imkânı sunuyor.

İşSanat’ta New York Voices konseri vardı…

Yakaladıkları mükemmel yaklaşım ve grup olarak uyumlarıyla tanınan Grammy Ödüllü ünlü vokal topluluğu New York Voices, 3 Mayıs Cumartesi akşamı, aralarında jazz dünyasının unutulmaz klasiklerinden Stevie Wonder’ın “Don’t You Worry About a Thing’in de yer aldığı 2007 tarihli son kayıtları “A Day Like This” ile İş Sanat’ta  sahne aldı.

Başsağlığı

Piyanist, besteci, aranjör ve orkestra şefi 1 Grammy ve 2 Emmy ödüllü Bob Florence 75 yaşındayken 20 mayısta Los Angeles’ta öldü.

Ege Üniverstesi Jazz Günleri yapıldı.

28-29-30 mayıs tarihlerinde düzenlenen Ege Üniversitesi Jazz Günleri’nin konukları arasında Timuçin Şahin, Önder Foçan ve Yıldız İbrahimova gibi önemli isimler vardı. Konserler Üniversite kampüsünde gerçekleşti.

25. Uluslararası Ankara Müzik Festivali muhteşem bir fianalle 26 mayısta bitti.

Gümüş yılını kutlayan 25. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin kapanışı şef Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Mischa Maisky’nin solistliğinde 26 Mayıs Pazartesi akşamı verdiği konserle bitti. 4-26 Nisan tarihleri arasında birbirinden renkli programlarıyla Ankaralı sanatseverleri oda müziğinden, senfonik konserlere, sahne sanatlarından  modern müziğe yayılan 22 etkinlikte aynı çatı altında toplayan festival, bu yıl 15. yılını kutlayan ve festivalin onur üyesi olan Bilkent Üniversitesi’nin katkılarıyla yapılan kapanış konseriyle sona erdi.

Cem Tuncer ikinci oldu…

Bu yıl 24-25-26 Mayıs’ta Estonya’nın başkenti Tallinn’de 8.si yapılan Nomme Jazz “Young Jazz Musicians” yarışmasında gitaristimiz Cem Tuncer ikinci oldu. Estonya, Finlandiya, Romanya, İsveç, Norveç ve Rus müzisyenlerin sahne aldığı yarışmada birinci ise Norveçli Kim Johannesen oldu. Cem Tuncer ödül olarak tüm masraflarının organizasyonlar tarafından karşılanacağı üç uluslararası sahnede konserler verecek. Bunlar; Pori Jazz Festival, Garana Jazz Festival ve Bucharest Jazz Club. Bu yıl “Genç Jazz Vokal” yarışmasında jüri üyesi olarak da Sibel Köse Nardis ve Türkiye’yi temsil etti. Yarışmacı olarak da sahnede Yaşam Hancılar yer aldı.  Nardis’te şarkı söyleme ödülünü de Litvanyalı Anja Skybakmoen kazandı.

Lady Summertime 2008

10-11 Temmuz’da Finlandiya’nın Kajaani şehrinde yapılacak olan Lady Summertime yarışmasında bizi Başak Yavuz temsil edecek. Yarışmada jüri olarak Önder Focan yer alacak. Ayrıca yarışmanın açılış ve kapanış konserlerini de geçen yılın birincisi olan vokalistimiz Meltem Ege verecek.

İstanbul mekanlarının en sevilen jazz müzisyenleri olan Mike Stern ve Dave Weckl’a Babylon’da verdikleri konsere buzukici Orhan Osman da katıldı.

Gitarist Mike Stern, davulcu Dave Weckl ve grubuyla Babylon sahnesindeki konserlerinde izleyiciyi kendine hayran bıraktıkları ekipleriyle gecede bir de sürpriz vardı. Gruba buzukisiyle Orhan Osman eşlik etti. Yaptıkları jam session’la, jazz devlerinin yer yer Türk makamlarında buluştuğu gecede müziğin evrensel dili bir kez daha kendini gösterdi. 2009 sonuna doğru yayımlamayacağı jazz albümüyle Orhan Osman, Dave Weckl ve Tom Keneddy ile stüdyo kayırtlarına devam ediyor. Müzisyen, kurduğu yapım şirketi üzerinden yürüttüğü bu projesinde farklı isimleri albümünde konuk etmeye devam edecek. Amerika ve İstanbul’da kayıtları yapılan albümün ses mühendisliğini de Dennis Moody yapacak.

IAJE iflas etti.

Yakın dostumuz ABDli şarkıcı Melba Joyce’dan aldığım habere göre Uluslararası Jazz Eğitimcileri Derneği iflas etti. Daha önceki ABD politikacıları, özellikle de Clinton tarafından çok destek gören dernek malesef Bush tarafından destek görmediği gibi “olmasalar da olur” diye kösteklenmişti.Daha sonra web’den yaptığım araştırmada da gördüm ki Toronto’daki seminerlere çok az katılım olduğundan birlik iflas etmiş.