Mersin

Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki en büyük limanı Mersin. Modern görüntüsüne karşın, Mersin çok eski bir şehrin üzerine kurulu. Mersin-Silifke yolu çam ağaçları ve portakal ağaçları arasından geçerken sahili çok yakından izliyor. Bir yanda antik kent kalıntıları ve kaya mezarları diğer yanda ise kumsalları ile ufak koyları seyretmenin keyfi bir başka. M.Ö. 700 yılında kurulan Pompeipolis, şimdiki adı ile Viranşehir (Mersin’in 13 km. batısında), bir zamanlar ana caddesinin kenarlarını süsleyen korint tarzı sütunlarla gözler önüne seriliyor. Kanlıdivane’de (Kanytelis) Roma ve Bizans devirlerinden kalma harabeler derin bir çöküntünün çevresinde yer alıyorlar.

Tarsus
Mersin’in 30 km doğusundaki Tarsus, ünlü Romalı komutan Marcus Antonius ile Kleopatra arasındaki aşkın ateşlendiği yer. İsa’nın havarilerinden Saint Paul de burada dünyaya gelmiş.
Tarsus döneminin kültür, sanat ve dini merkezi kimliğindeymiş. Antik Tarsus bugün tipik Akdeniz mimari özelliklere sahip birçok evleriyle zengin yeni Tarsus’un 5-6 metre altında yer alıyor. Kentte Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kalma çok sayıda eseri görebilirsiniz.

Dalış Merkezleri
Türkiye’deki ören yerleri sahillerinin tümü, dalışa kapalı. Bu tür yasak bölgelerde, dalış için özel izin gerekiyor. Doğu Akdeniz bölgesinde dalış yapılabilir uygun yerler ise; İskenderun Arsuz bölgesi, Mersin civarı, Kız Kalesi, Anamur sahili şeklinde sıralanıyor.

St. Paul Kilisesi (Eski Camii)
Çarşı başındaki kilisenin M.S. 1102 tarihinde St. Paul Katedrali olarak yapıldığı söyleniyor. Romen stilinde inşa edilmiş olup kalın ve yüksek duvarları, dar, derin pencereleri, büyük ve kalın sütunları ile dikkat çekici.

St. Paul Kuyusu
Tarsus’da Kızılmurat Mahallesi’nde Cumhuriyet Alanı’nın yaklaşık 300 m. kadar kuzeyinde, eski Tarsus evlerinin yoğun olduğu bölgede, öteden beri St.Paul’un evinin yeri olarak kabul edilen bir avluda bulunan kuyu, St.Paul Kuyusu olarak biliniyor.
Kleopatra Kapısı
Mısır’ın ünlü kraliçesi Kleopatra’nın (M.Ö. 60- 30) sevgilisi Romalı general Antonius (M.Ö. 83-30) ile Tarsus’a buluşmak üzere geldiklerinde, o zamanın limanı olan Gözlükule’de altından geçtikleri kapı. “Kancık Kapı” (Deniz Kapısı) adı ile de tanınmakta. Tek kemeri ile iki yığma ayağı bulunmakta.
Eshab-Kehf (Yedi Uyurlar) Mağarası
Tarsus’un 12 km kuzeyinde bulunan Eshab-ı Kehf mağarası, Hıristiyan ve Müslümanlarca kutsal bir ziyaret yeri olarak kabul ediliyor. Kayadan oyulmuş dört köşe mağaraya 15-20 basamakla giriliyor.Eshab-ı Kehf diye adlandırılan ve kutsal kişiler olarak bilinen, Hıristiyanlarca 7, Müslümanlarca 8 evliya olarak kabul edilen Yelmiha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Debernuş ve Kefeştetayuş adındaki yedi genç ve köpekleri Kıtmir’e ait smezarların yer aldığı söyleniyor.
Leave a Reply