Tanı

Tanı

 

Reflü hastalığınınbazı özel durumlardışında tedavisi oldukça kolaydır.

Reflü tanısı için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Lütfen burada yazılanları okuyup kendi kendinizin veya eşinizin dostunuzun doktorluğunu üstlenmeyin; geri dönüşü olanaksız, bazen ölümcül hatalara neden olabilirsiniz. Hastalarımızın canlarının yanacağı korkusu ile üst sindirim sistemi yakınmalarında doktora geç gittiği hatta hiç gitmediği sık rastladığımız bir sorundur. Burada tüm tanı yöntemlerini, yarar-zararlarını tartışalım ve ağrılı bir işlem olup olmadığını da ortaya koyalım. Tabloda halen kullanılan tanı yöntemlerinin bir listesini görebilirsiniz.

Öncelikle iyi bir haber! Reflü hastalığında özel bazı durumlar dışında öyle pahalı ve can yakıcı incelemeler gerekmemektedir. Hastalarımızın çoğunluğunda işler kolaydır; eğer reflü yakınmaları tipikse ve birazdan sayacağımız özel durumlar söz konusu değilse, hekimin doğrudan ilaç tedavisine başlayıp sonucunu değerlendirmesi artık genel kabul görmüş bir yaklaşım biçimidir. Bu amaçla proton pompası inhibitörleri denilen ilaçları (aşağıda bu ilaçlar hakkında detaylı bilgi verilecektir) günde iki kere (sabah-akşam aç karnına) başlayıp 2 hafta sonra yakınmaların kaybolduğunun görülmesi şeklinde bir yöntem izlenir.

Reflüde iki haftalık bu tedavi ile yakınmalar ortadan kaybolur fakat süre kısa olduğundan neredeyse hastalık her zaman yineler. Yinelediğinde hekimin tanıdan emin olması ve artık daha uzun süreli tedaviye başlaması önerilir. Bu yönteme tıpta “deneme tedavisi” adı verilir ve hem masraf hem zaman hem de acı çekmekten tasarruf sağlar!

Reflünün tanı yöntemleri

  • Yakınmaların varlığı / deneme tedavisi
  • Baryumlu üst sindirim sistemi radyolojisi (ilaçlı mide filmi diye bilinir).
  • Üst sindirim sistemi endoskopisi ve biyopsi (parça alınarak patolojide incelenmesi).
  • 24 saat boyunca yemek borusuna kaçan asidin ölçülmesi (pHmetri).
  • Yemek borusu kasılmalarının değerlendirilmesi (manometri).
  • Sintigrafi (sadece çocuklarda kullanılır ve kısıtlı yarar sağlar, Erişkinlerde ise kullanılmamaktadır).
  • Yemek borusuna asit verilerek yanma oluşup oluşmadığının testi.

Reflüyle ya da başka herhangi bir hastalıkla karşılaştığınızda tanı ve tedavi konusunda tek başınıza yetkin olmadığınızı, mutlaka doktorunuza danışarak gerekli tedaviye başlamayı ya da süregiden tedavinizdeki değişiklikleri de yine doktorunuza danışarak yapmanız gerektiğini unutmayın.


by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *