Kolajla yumurta sepeti
Yıpranmış kağıt, file kumaş ve oluklu karton kullanarak ilgi çekici ve yaratıcı bir kolaj çalışması gerçekleştireceksiniz.

Şişe ve Ayna ile Natürmort tablosunda Pablo Picasso (1881-1973), gazete kağıdı, duvar kağıdı ve beyaz kağıt üzerinde kömür kalem, yazı ve fırça ile doku yaratmıştır.
Kolaj için şu malzemlerden faydalanabilirsiniz: (A) Oluklu karton, (B) File kumaş, (C) Dantel işleme, (D) Plastik, (E) File ağ, (F) Baloncuklu koruma kağıdı veya (G) kağıt havlu. Boyayı, fırçalar (H) ile uygulayın ve malzemeleri kesmek için maket bıçağı veya makas (I) kullanın.
Her malzeme kendine özgü bir dokuya sahiptir. Yumurtanın düz, ipeksi dış kabuğu yada örgü bir sepetin kaba çıkıntıları gibi. Ressamlar bu tür yüzey özelliklerini resim yoluyla anlatırlar. Genellikle nesnenin dokusu tuval veya kağıt üzerinde taklit edilerek, tabloda inandırıcı ve canlı görünen nesneler resimlenir.
Ancak, daha yaratıcı başka bir yöntem daha vardır. Kolaj ve boya birleştirilerek, çalışmanıza gerçek doku etkisi kazandırabilirsiniz.
Kübistler, yirminci yüzyılın başlarında “yapıştırılmış kağıt” (papier colle) tekniği diye bilinen bu yöntemin sanatsal değer kazanmasında öncü sayılırlar. Siz çalışmalarınızda kağıt dışında da malzemeler kullanabilirsiniz.
Kolaj, temelde deneysel bir çalışma olduğundan kendi öz dokusal malzemelerinizi bulmak ve kullanmak konusunda kendinizi alabildiğince özgür hissetmelisiniz. Kabartma desenli duvar kağıtları, kaplama tahtası, zımpara kağıdı ve yansıtıcı plastikler tablo yüzeyini zenginleştirebilecek malzemelerden sayılabilir.
Bu natürmort çalışmada ressam, nesneye olağandışı kabarık bir görüntü vermek için oluklu karton parçası kullanmış. File ağdan kesilmiş bir parça örgülü sepet dokusu vermek için mükemmel bir seçim ve benekli yumurtalar da üzerine benek halinde boya sıçratılmış beyaz kağıttan kesilerek oluşturulmuş.
Kolaj için kesilen malzemeler tek başlarına kullanıldıklarında iki boyutlu ve düz bir hava yaratabilirler. Ancak, tüm malzemeler yüzeye tam anlamıyla yapıştırıldıktan ve yerleştirildikten sonra, boya ve fırça yardımıyla kompozisyona üçüncü boyut kazandırabilirsiniz.
Örneğin, bu alıştırmada, kırmızı üstüne eklenen gölge, düz masayı yatay, geri çekilen bir yüzey haline dönüştürmüş. Benzer bir şekilde, arka planda siyahtan beyaza ton geçişi ile nesnenin bir yanından gelen kuvvetli bir ışık duygusu verilmiş. Bu da, kompozisyonda bir yanılsama hissi uyandırıyor.
Boyalar ve yapışkanlar
Çağdaş kolaj ressamlarının, Kübist öncülerine kıyasla önemli bir avantajları vardır: akrilik boyaların keşfi. Akrilikler birçok malzemeye kolaylıkla yapışır ve çabuk kururlar. Malzemeleri birbirine yapıştırmak için, akrilik medium veya yapıştırıcı kullanabilirsiniz; tablonun tamamlanması için akrilik boya oldukça uygundur. Akrilik medium ve yapıştırıcı uygulandığında beyaz ve bulutlu görünümü için pek endişelenmenize gerek yok, kuruduklarında saydam bir görüntü kazanacaklardır.
Sıçratma tekniği
Sağ tarafta görülen fotoğraf üzerinde çalışmaya başlamadan önce, yumurtalar için benekli kağıt hazırlayın. Tavuk yumurtalarındaki sıcak, kremsi rengi vermek için beyaz kağıdı boyamaya başlayın. Bu işlemi, dağınık darbelerle, uzun, yassı fırçayı beyaz renge biraz burnt sienna ekleyerek yapın.
1 Burnt siennayı bol suyla inceltin. Büyük yassı bir fırçanın sert kıllarını bu karışımın içine daldırın. Sonra, fırçayı kağıt üzerinde birkaç santimetre uzakta tutarak ve ellerinizle kılları gerdirerek boyayı kağıt üzerine sıçratın.

2 Makas kullanarak, yumurta şeklinde kağıttan oval parçalar kesin. Yaklaşık 15 adet yumurta yeterli olacaktır.

YUMURTA SEPETİ
Bu kolaj, ressamın evindeki çöpe atacağı malzemeler kullanılarak yapıldı. Buradaki malzemelerin bazılarını bulamıyorsanız, başka malzemeler de kullanabilirsiniz.
MALZEMELER
Kalın karton
Kolaj malzemeleri: Oluklu karton, kırmızı kağıt, beyaz kağıt ve file ağ
Yapıştırmak için akrilik medium
3 renk akrilik boya: Ivory siyah, Titanyum beyazı, Burnt sienna
Fırçalar: 25 mm ve 8 numara yassı
1 Arka planı oluşturun Kartonun yaklaşık iki bölü üçü kadar oluklu karton kesin ve akrilik medium kullanarak yerine yapıştırın.

2 Siyah ve beyaz olarak boyayın 25 mm’lik yassı fırça kullanarak, kartonu akrilik siyah ve beyaz ile boyayın. Kartonun bir yanında saf siyah renk ile başlayıp, yanlara doğru ilerledikçe beyaz ekleyin.

3 Kırmızı kağıt ekleyin Masa üstünü oluşturmak için, parlak kırmızı kağıttan bir şerit kesin ve oluklu kartonun altına yapıştırın.

4 Sepetin gölgesini yapın Özgür, açılı darbelerle ve 8 numaralı yassı fırçayı kullanarak, kırmızı masanın üstündeki geniş bir alanı burnt sienna ile boyayın.

5 Yumurtalara başlayın Benekli tavuk yumurtaları, boya benekleri taşıyan kağıt parçasından kesilen oval şekillerdi (bkz. Sıçratma tekniği, yan sayfa). Kırmızı alanın üstüne sıra haline yumurtaları yapıştırın ve bir küme oluşturun.

6 Bir yumurta dağı oluşturun Oval şekilleri, yukarıya doğru gittikçe birbirlerinin üstüne gelecek şekilde yapıştırmaya devam edin ve üçgene benzer bir küme oluşturun.

7 Yumurtaların üstüne fırça ile yapışkan uygulayın Yumurta yığınının alt yarısına fazlaca yapışkan sürün. Şimdi bu alana sepeti oluşturmak için file ağ yapıştırmaya hazırsınız.

8 Ağı yerleştirin Ağdan bir parça kesin ve yapışkanın üstüne baskı yaparak oturtun. Üstüne biraz daha yapışkan sürün ve file parçasının tam yapıştığına dikkat edin.

9 Son birkaç yumurta daha ekleyin Son olarak, masaya rasgele birkaç yumurta daha ekleyin ve tüm kompozisyondaki simetriyi dengeleyin.

Kolajın son halinde, oluklu kartonun dokunulası yüzeyi ve ağ, yumurtaların düzgün ve benekli görünümünü mükemmel bir şekilde dengeliyor. Resme baktığınızda değişik dokuların nasıl gerçek nesneleri çağrıştırdığını siz de fark edeceksiniz.

Leave a Reply