Yaygın ve önemli bir hastalık

Yaygın ve önemli bir hastalık

 

Kuru bir öksürük, ses kısıklığı, boğazda yanma… Bu belirtiler sizi yanıltıp grip olduğunuzu düşündürmesin. Reflü, yani mide asidinin boğaza doğru geri kaçması hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.

Hiç “reflü” hastalığını duydunuz mu? Büyük olasılıkla hayır. Ya “gastrit”? Ne kadar tanıdık değil mi? Ülkemizde mide bölgesinde ağrı veya yanma hisseden herkesin gastriti olduğu düşünülmektedir. Bazen hekimlerin de bu teşhisi kolayca hastalarına söyleyiverdikleri görülür. Bilimsel anlamda “gastrit” endoskopide veya ameliyatta alınan mide dokusunun patolojide incelenmesi sırasında saptanan yangısal (iltihabi) duruma verilen isimdir. Yani basit bir karın muayenesi ile tanınamaz. Özünde ciddi, bilimsel bir içerik taşıyan bu kelime ülkemizde komşunun koyabileceği kadar kolay bir tanı olmuştur. Tedavi önerileri de mutlaka bu tanıtı takip eder…

Aslında gastrit yakınmaları ile hekime başvuranların bir kısmında çoğumuzun hiç adını duymadığı bir hastalık bulunur: Gastroözofageal reflü hastalığı (kısaca reflü hastalığı). Bu hastalık mide asidinin yemek borusuna kaçışı sonucu oluşur. Reflü hastalığında iki klasik yakınma vardır:

  • Mideden göğüs kemiği boyunca yukarı yayılan bir yanma.
  • Yemeklerin veya acı suyun ağıza gelmesi.

Reflü kelime anlamı olarak “geriye kaçış” demektir. Gastroözofageal reflü; mideden (gastro) yemek borusuna (özofagus) kaçışı gösterir. Bu geniş  incelememizde reflü hastalığını tüm yönleriyle inceleyecek ve tanıdan tedaviye önemli ve pratik noktaları tartışacağız. Aslında çocuklarda da sıklıkla karşılaşılan bir sorun olmakla birlikte yazımızı genellikle erişkin hastalarla sınırlayacağız. Parantez içerisinde de olsa tıpta kullanılan karşılıklarını kullanma amacımız hastalarımıza hekim ile iletişimlerinde veya tıbbi raporları okumalarında yardımcı olabilmektir.

Sağlıklı bir midede, yemek borusundan mideye geçen yiyecekler tekrar yemek borusuna geri dönemezler. Çünkü mide ile yemek borusu arasındaki kaslar asit salgısının yukarı kaçmasına izin vermez. Mide asidinin anormal bir şekilde yukarı doğru çıkarak yemek borusuna ve boğaza gelmesi reflü hastalığının belirtilerindendir.